Maratoni Folkhétvége

Fergeteges, éjszakába nyúló folkhétvége Egerben!

2021. október 1. péntek

19:00 Paddy and the Rats

A hazai mainstream ír-punk zenekarai közé sorolható Paddy and the Rats a 2008-as megalakulás óta 3 albummal büszkélkedhet, ráadásul az elmúlt években komoly elismeréseket is besepert a német Celtic-Rock.de portál internetes szavazásán. A banda már több ízben adott fergeteges koncertet a Barba Negra Track és a Club színpadán is.

 

2021. október 2. szombat

 

Gyerekprogram

10.00 Csurgó zenekar

„Tíz éve nap, mint nap óvodás korú gyermekekkel foglalkozunk, heti rendszerességgel tartunk zenés foglalkozásokat óvodákban. Fontosnak tartjuk, hogy minél több korosztályt megszólítsunk, s megmutassuk nekik közös gyökereinket, népi kultúránkat. Előadásainkban számos népdalt, saját dalokat, gyermekjátékokat elevenítünk fel, melyeket igyekszünk korunk zenei ízlésvilágára formálni. Foglalkozásainknak, koncertjeinknek a gyermekek is aktív részesei, s nem egyszer a szülők is együtt mulatnak, táncolnak, játszanak velünk. „

Tagok: Siklósi Krisztián, Barta Balázs, Szűts Huba Ákos, Szabó Máté Gergely, Maráz Nándor

11:00 Gyermektáncház
Közös játék, közös éneklés, közös tánc Bécsi Gyula vezetésével.

Ráhangoló, terelgető – Külső helyszínek

14:00 Néptánc flashmob – Nemzedékek tere, Felsőváros

Mikófalvi Népi Együttes, Hamiskás Zenekar, Bécsi Gyula vezetésével

15:00 – 17:00 – Néptánc műsor, táncház – Dobó tér, Bécsi Gyula vezetésével

Egerszalóki Néptáncegyüttes, Lajtha László Néptáncegyüttes, Mikófalvi Népi Együttes, Erdei Banda

 

18:00 Muzsikás

Az 1973-ban alakult Muzsikás Magyarországon az egyik legnépszerűbb, külföldön a legismertebb magyar népzenei együttes. Otthonosan mozognak mind a folk, népzenei és világzenei fesztiválokon, mind komolyzenei koncerteken. Neves komolyzenei szólistákkal, kamaraegyüttesekkel, kórusokkal és szimfonikus zenekarokkal lépnek fel itthon és külföldön. A Muzsikás koncertjeinek gyakori vendége Petrás Mária, Prima Primissima díjas, moldvai születésű keramikus-iparművész, énekes, vagy Kacsó Hanga, a Fölszállott a Páva televíziós népdalvetélkedő győztese.  A nagy hangversenyek mellett a Muzsikás rendkívül fontosnak tartja a legkisebbeknek tartott rendszeres gyerektáncházat és az összevont rendhagyó iskolai ének-zeneórákat. Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth díj és a Prima Primissima díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőnek a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-díjjal is elismerték.

 

19:30 Novák Péter és az Etnofon

A Kiss Ferenc hangépítész által életre hívott világzenei formációt néhány éve újragondolták, Novák Péter lett a zenekar hangja, és ennek megfelelően a repertoár és a hangzás is módosult. A zenei világ rockosabb lett, és a Kiss Ferenc-szerzemények mellett helyet kaptak benne Novák Péter és a Kimnowak dalai is, melyek a pajtáktól a nagyszínpadokig osztatlan sikert arattak.

Az évek során a csapat egyre kiforrottabb zenei anyaggal rukkolt elő, sőt nem átallottak a folklór hangzást kortárs elektronikus zenei megoldásokkal párosítani. A formabontó megoldásokat jól fogadta a közönség, így a csapat a legnívósabb világzenei fesztiválok állandó vendége lett. A zenekar tagjai: Kuczera Barbara, Küttel Dávid, Küttel Vince, Nyíri Sándor, Szokolay Dongó Balázs, valamint a frontember, Novák Péter.

 

21:00 Kalyi JagA Kalyi Jag Együttes a roma világzene kiemelkedő úttörője.  Több mint négy évtizeddel ezelőtt, Varga Gusztávnak volt egy álma: egyszer dalokat énekelni és írni Európában elsőként saját anyanyelvén, cigány nyelven. Létrehozta a Kalyi Jag (Fekete tűz) Együttest, melynek híre futótűzként járta be az egész világot, egy csapásra világsikereket értek el. A Gipsy Gold Sounds felejthetetlen élményt nyújt a közönség számára.  Andrea, Krisztina, Ilona, Zsigmond és a Guszti énekhangja visszavezeti a hallgatót a múltban élő cigányság romantikájába és előre röpíti a 21. századi világzenei hangzásba. Józsi őshangzású artikulált szájbőgője, a Laci kifinomult hangszerismerete, és virtuozitása, Gyurinak a harmonika, billentyű vagy nagybőgő játéka csodás hangulatot teremt. Az együttes jelenlegi felállásával már Ferenc Pápa meghívásának is eleget tett, hiszen az Együttes megalkotta az első Gipsy Gospel produkciót is. 2016-ban Ferenc Pápa Őszentsége felszentelte az Együttes Hanganyagát a Vatikánban, a Nervi hallban, 5000 ember előtt.

 

22:30 ZoordA Zoord moldvai csángó dallamvilágból merítkező zenéje elementáris erővel szólal meg. A zenekar mozgatórugója a világ egyik legismertebb és legvirtuózabb dorombjátékosa, Szilágyi Áron.

A dalok alapját képező erdélyi és ősi nomád népzenéhez bátran és kreatívan nyúl a trió, zenéjük egyszerre ősi, tradicionális, ugyanakkor mai, bulis, táncolható – a hangszerelésben pedig igazi kuriózum a doromb, amely elég kevés zenekarnál lelhető ma már fel, s ott is leginkább háttérben meghúzódó ritmuskíséretet szokott adni. A Zoord azonban „főszerepet” oszt ennek az egyszerű, de mint a zenekar esetében kiderül, rendkívül sokoldalú hangszernek.

A doromb-dob-hegedű trió új lemeze az utazás témakörét boncolgatja. Olyan zenei kalandra csábítja a hallgatót, ami kárpát-medencei gyökerekből táplálkozik, de elkalandozik az ázsiai sztyeppékre is. A zenekar az új lemez anyagát is a varsói Rafal „Praczas” Kolacinskyvel, az egyik legjobb világzenei producerrel közösen készítette.

 

Koncert után folk kocsma és táncház!