2021. június 24. csütörtök 19.00 / Szmrecsányi Lajos Érsekkert – Zenepavilon
NYÁRESTI KONCERTEK – SZENT IVÁN-ÉJI FOLKVARÁZS – TÁNCHÁZ
Közreműködik a Lajtha László Néptáncegyüttes és a Szikes Zenekar.

A Szikes zenekar tagjai:
Molnár Miklós – hegedű
Orosz Sándor – hegedű, citera Mózer Csaba – cimbalom, brácsa, koboz Horváth József – cimbalom Bíró István Ferenc – nagybőgő, furulyák, ütőgardon
A nyíregyházi Szikes zenekar a Kárpát-medence magyar nyelvterületén fellelhető hangszeres és vokális zenei anyagok lehető legalaposabb megismerését, valamint a közönséggel való megismertetését tűzte ki céljául. Tagjai rendszeres résztvevői népzenei gyűjtéseknek. A zenekar hangzásvilága a vonós hangszereken alapul. A hegedű, brácsa, nagybőgő cimbalommal egészül ki. Ezen kívül az adott tájegységre jellemző hangszerelések is előfordulnak előadásaikon, ennek megfelelően hallhatunk klarinétot, tárogatót, ütőgardont, kobozt, furulyákat, dobot. A Szikes zenekar fennállásának kezdete óta töretlen hittel és lelkesedéssel mutatja be a Kárpát-medence magyar nyelvterületén fellelhető hangszeres és vokális zenei kincseket. Repertoárjukban számos, általuk gyűjtött dallam szerepel, melyeket közvetlenül a falusi muzsikusoktól tanultak. Előadásaikon nem csupán a dallamok szólalnak meg, hanem a gyűjtő utak alkalmával megélt személyes hangvételű történeteket is megidézik a tagok. Tisztelettel és alázattal merítenek nemzeti kultúránk tiszta forrásaiból, melyből táplálkozva végzik alkotói, előadói tevékenységüket. A zenekar 26 éves fennállása óta Európa szinte valamennyi országában bemutatkozhatott. Műsoraikat teltházas koncerttermek fogadják.

 

Lajtha László Néptáncegyüttes

A Lajtha László Néptáncegyüttes Eger város egyik legrégibb művészeti együttese, 1976-ban alakult. 2009-ben egyesületet hozott létre, 2011-től a tánccsoport a jelenlegi vezetővel, Bécsi Gyula néptáncoktatóval dolgozik. Az együttes kiemelkedő feladatának tekinti a hagyományok éltetését, folklórkincsünk továbbadását. Egy néptánccsoport munkájában való részvétel az egyén életében maradandó, örök életre szóló tartást és élményeket hoz. Az együttes több mint 40 éves tevékenysége alatt sok száz emberrel ismertette és szerettette meg a néptáncot, így generációk nőhettek fel a tánc közösségformáló erejét tapasztalva. A néptánc ugyanakkor színpadi művészet is. Díjaik ezt a teljesítményt jutalmazzák: Fesztivál Különdíj, Legjobb férfi szólista díj, Fesztivál Nívódíj. A közösség szeretetét és elismerését a Heves Megyei Közönség Príma Díj és a Príma Díj jelenti számukra.