Bűn és bűnhődés
Interaktív osztálytermi előadás Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regénye alapján, a történet mai korba helyezésével
null

Az előadásnak egyetlen szereplője van: Ráspoly, aki Raszkolnyikov karakterének feleltethető meg. Ráspolyt 19 éves korában tíz évre ítélik el kettősgyilkosságért. Enyhítő körülmény, hogy részlegesen beszámítható állapotban követte el tettét. A börtön első kezdeti nehézségei után Ráspoly börtönpszichológus segítségével elindul egy önismereti úton, együtt feltárják a bűncselekmény okait, és megoldást keresnek arra, hogy hogyan tegyék Ráspoly életét élhetővé a bűn elkövetése után. Magas intelligenciájának köszönhetően jól halad az úton. Nyolc év után feltételesen szabadlábra helyezik, ha társadalmi munkában vállalja, hogy prevenciókat tart iskolákban, ahol a bűnről, a lelkiismeret furdalásról, a börtön élet nehézségeiről beszél a középiskolásoknak.

Az előadás onnan indul, hogy Ráspoly megérkezik az osztályba, ahol a drámapedagógus (aki a prevenciós program munkatársaként mutatkozik be) bemutatja őt is, kérdéseket tesz fel, elindítja a beszélgetést Ráspoly pedig vallomásként ismerteti történetét, beszélget a középiskolásokkal.

Kovács Gergely – aki Ráspolyt alakítja – nem egy előre betanult szöveget mond el, hanem az osztály kérdéseire válaszol, úgy, hogy nem lép ki Ráspoly szerepéből.

Az előadás mellőz minden szcenikai megoldást. Díszlet, jelmez és kellék nélkül, a legegyszerűbb módon, a személyesség eszközével próbál meg hatni, gondolatokat ébreszteni.

Szereplő: Kovács Gergely

Rendező: Czukor Balázs

Rendező munkatársa: Gyevi Bíró Eszter

Korosztály
középiskolai korosztály (10-12. évfolyam)
Időtartam
60 perc szünet nélkül + kb. 60 perc feldolgozó foglalkozás
Helyszín
EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Központ, illetve igény szerint az érdeklődő iskola erre megfelelő termében. Ideális nézőszám egy osztály, maximum 35 fő.
Részvételi díj
500 Ft/fő
Produkció
Kolibri Színház
Bűn és bűnhődés
dramapedagogia@ekmk.eu