Hol születik az élő irodalom? Hol van a kortárs művek szülőhelye? Kevesen gondolják, de bizony azokban a fővárosi és vidéki szer­kesztőségekben, ahol négyen-öten összedugják a fejüket, és elin­dulnak az irodalom kitaposatlan ösvényein új tartalmakat, izgalmas formákat keresve. Ez aztán vagy tetszik az olvasónak, vagy nem. Ha igen, akkor ezek a műhelyek megerősödnek, országosan is ismertté válnak. Mi öt szerkesztőséget kerestünk meg, akiknek jeles képviselői eljönnek Egerbe, s elmondják: hogyan terem a kortárs irodalom, ho­gyan válnak költővé, íróvá a Múzsával kacérkodó fiatalok?

Sorozatunk az évekkel ezelőtti Kikelet – irodalmi sorozat újra gon­dolva, melyet akkor is a középiskolások emelt szintű érettségijéhez ajánlottunk. Nos, ha valaki a kortárs irodalom tételeit húzza, sze­mélyes emlékei lehetnek ezekről az estekről, ahol hús-vér szerzők és szerkesztők mutatkoznak be. Szívesen látjuk az újra mindig nyitott fel­nőtteket is, és azokat, akik titokban még csak az asztalfióknak írnak.

 

Bemutatkozó folyóiratok:

2020. március 10. A vörös postakocsi

A vörös postakocsi irodalmi kritikai művészeti folyóiratot 2007-ben alapították Nyíregyházán, amely nemcsak a régió orgánuma, hanem az egész országra tekint. Online és nyomtatott változatban is megjelenik. Vendégek: Kulin Borbála irodalomtörténész, a folyóirat főszerkesztője; Kürti László költő, filozófus, tanár, szépirodalmi szerkesztő; Balázs F. Attila, költő; Halmosi Sándor, költő.

 

2020. szeptember 9. Agria folyóirat

A jubiláló Agria folyóirat 50. tavaszi és nyári számának bemutatása (Eger). Vendégek: dr Ködöböcz Gábor főszerkesztő, Udvarhelyi András újságíró, Dinnyés József daltulajdonos, és az Agria szerzői.

 

2020. szeptember 19. Spanyolnátha folyóirat

Spanyolnátha művészeti folyóirat (Hernádkak). Megjelenik kéthavonta, kizárólag interneten, a spanyolnáthában elhunytak (többek között: Guillaume Apollinaire, Kaffka Margit, Egon Schiele, Edmond Rostand) emlékére is. Az első szám 2004-ben jelent meg. Vendégek: Vass Tibor alapító főszerkesztő, Vass Nóra szerkesztőségvezető, Berka Attila író.

 

2020. október 6. Partium folyóirat

Vendégek:Oláh András író, költő, főszerkesztő

Közreműködik: a Hangraforgó együttes (F.Sipos Beáta, és Faggyas László), akik a folyóirathoz kötődő szerzők ( Ratkó József, Vári Fábián László, Fecske Csaba, Oláh András) megzenésített verseit adják elő.

NKA