Stréber

Komplex színházi nevelési előadás a kirekesztésről

null

Fókuszában a „stréberség” és az ebből fakadó kirekesztettség áll. A dráma cselekményének központi szereplője Niki; egy 16 éves lány, aki jól tanul, sportol és szorgalmas is. Az osztályfőnöke is szereti. Az osztály egyes tagjai viszont rendszeresen zaklatják őt, verbálisan és az online közösségi lét színterein is megszégyenítik, az osztály többi tagja pedig…

Ennek az alaphelyzetnek a felvázolásával kezdődik játékunk, és az utolsó mondat lezáratlansága foglalja magába központi kérdésünket: van-e felelőssége azoknak, akik a konfliktushelyzeten kívül állnak, mint szemlélők? Meddig maradhatnak passzívak? A passzivitás tekinthető-e aktivitásnak, és ha igen, a zaklatás ellen hat, vagy épp ellenkezőleg, megerősíti azt?

Kapcsolódás a NAT-hoz: Ember és társadalom/Etika – Én és mi. Egyén és közösség. A személy erkölcsi felelőssége. Szándék és következmény.

Színész-drámatanárok: Jelinek Erzsébet, Kroó Balázs, Varga Norbert

 

Korosztály
általános iskolai (felsős) és középiskolai korosztály
Időtartam
120 perc
Helyszín
EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Központ, illetve igény szerint az érdeklődő iskola osztálytermében. Ideális nézőszám: egy osztály, maximum 35 fő.
Részvételi díj
500 Ft/fő
Produkció
A Nyitott Kör Egyesület produkciója
Stréber
dramapedagogia@ekmk.eu